Tuesday, August 18, 2009

Küpsisetort, mis paneb tüdrukud lahti riietuma


Sellele järeldusele tuli mu hää sõber M siis, kui me olime just tordi valmis saanud ja esimesi lusikatäisi maitsesime. M sõi ära poole esimesest tükist ja ütles umbes nii: "Kui sa täna mõne tüdruku peolt koju kaasa tooks ja talle seda torti pakuksid, siis ta heidaks endalt kõik riided seljast ära ja ütleks "take me right now!"". Peolt ma kedagi (täiendavalt) koju ei toonud, seega ei tea, kas see ka päriselt nii oleks läinud, aga noh, kui naisterahvas sellise lausega esineb, ju ta siis teab, millest räägib.

Aga asja kallale, sest liiga pikk eelmäng võibki jääda eelmänguks. Sul on vaja kolme pakki tavalisi Eesti küpsiseid (toodab Kalev), väikest pakki hapukoort, üht karpi ricotta kodujuustu (võib ka tavalist kodujuustu või kohupiima, aga siis ei pruugi lahtiriietamisefekt päris sama olla), pakk vahukoort, natuke kohvi, kodust mustsõstra toormoosi ja kaunistamiseks marmelaadi.

Alustuseks võta mingi kandik või muu lapik ese, millele saad hakata küpsiseid laduma. Mina ladusin 4x4 formatsioonis, mis on minu poolt valitud küpsisepakkide puhul optimaalseim suhe, kuna nii saab ühest pakist täpselt ühe kihi torti. Nutikamad juba arvutasid välja, et minu tort tuli kolmekihiline.

Enne, kui laduma hakkad, tee üks keerulisem toiming ära. Tee natuke kohvi, jahuta see ja vala mingisse veidi laiemasse nõusse nii, et saad sinna küpsiseid tervenisti sisse kasta. Kohvipuru pole selles tordis oodatud külaline, nii et ära väga rabista või vabane purust sootuks.

Järgmiseks valmista ette üks selle tordi olulisemaid täitematerjale: vahukoore ja ricotta segu. Vahukoor tuleb loomulikult vahustada ja lisada sinna ricotta. Maitsestada soovitan suhkruga.

Nii. Laduma. Kasta küpsis hetkeks jahtunud kohvi sisse ja aseta kandikule. Kaua ei tohi kohvis hoida, pudiks läheb. Nagu ka siis, kui kohv on kuum. Lao sobilik kiht küpsiseid. Nüüd algab põnevam ja kunstilisem osa: määri oma tordi alumisele kihile umbes pool vahukoore-ricotta segu. Seejärel jätka teise küpsisekihiga.

Teine vahetäidise kiht on lihtsam. Määri korralik kiht hapukoort ja sinna peale veidi kasinam kiht (omakorjatud) mustsõstardest tehtud toormoosi (mis ema sulle kaasa pani, kui viimati maal käisid). Sinna peale jälle kiht küpsiseid ja seejärel jälle ricotta-vahukoore maagiline sümbioos. Kaunistada võid marmelaadiga või muude sobivate asjadega olenevalt sellest, millist alastuse astet oma köögis näha soovid.

Olgu veel öeldud, et erinevalt paljudest teistest küpsisetortidest on ülalkirjeldatu parim kohe pärast valmimist, külmkapis hoidma ei pea. Söödavana säilib see küll ka külmkapis, aga paljastavad omadused, ma kardan, ei säili.

No comments:

Post a Comment